Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a bevasarloutca.hu honlap működésének biztosítása, látogatóinak magasabb szintű kiszolgálása, látogatottsági statisztikák készítése, illetve marketing tevékenységünk támogatása érdekében cookie-kat alkalmazunk. Az Elfogadom gomb megnyomásával Ön hozzájárulását adja a cookie-k, alábbi linken elérhető tájékoztatóban foglaltak szerinti, kezeléséhez. Kérjük, vegye figyelembe, hogy amennyiben nem fogadja el, úgy a weboldal egyes funkciói nem lesznek használhatók.
további információ
Elfogadom
Nem fogadom el

Tízezer látogatónál is többen vettek részt az Idegenvezetők Világnapján

  • 2019 március 01.

Érdekes és új programokat hozott az idei Idegenvezetők Világnapja. Az esemény egy időpontra esett az Utazás Kiállítással, így új együttműködések és bővülő programkínálat jellemezte ezt a 4 napot 2019. február 21 és 24 között.

A rendezvény felvezetéseként 2019. február 20-án a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamarában Konferenciát szerveztek, ahol szó volt az idegenvezetés helyzetéről, oktatásról, határon átívelő turisztikai kapcsolatokról és egy speciális területről, Óbudáról.

 

Néhány kapcsolódó intézmény, épület több napon is várta a látogatókat, ilyen volt Óbudán a Vasarely Múzeum és az Óbudai Múzeum, a XIII. kerületben a Budapest Főváros Levéltára, a belvárosban az Országgyűlési Könyvtár, vagy a várban a Mátyás templom.

A négy nap alatt bejárhattuk egész Budapestet. Megnézhettük Újbudát, az V. kerületben a Politikatörténeti és szakszervezeti levéltárat, a Magyar Szecesszió házát, az Ady Endre Emlékmúzeumot, a Petőfi Irodalmi Múzeumot. Követhettük a szerbek nyomát Pesten, utazhattunk a Milleneumi Földalatti Vasúton és sétálhattunk az Andrássy úti villanegyedben. Jártunk a Zsinagóga háromszögben, sőt azt is megtudhattuk, hogy éltek a bolgárok Terézvárosban, Zuglóban és Ferencvárosban. Csatlakozott a programokhoz a Fővárosi Nagycirkusz és a Fővárosi Állat- és Növénykert is, ahova kedvezményesen lehetett bemenni.

Aki szeret túrázni, az is megtalálhatta a kedvenc programját, hiszen volt természetjárás a Budai-hegységben, vezetett túra a Szemlő-hegyi barlangban, eljuthattunk a Sion-lépcsőtől a Sas-hegyi látogatóközpontig.

Kinyitotta kapuját a Kiscelli kastély, a Szent István Bazilika, az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár laktanya vagy az ORFK Készenléti Rendőrség Lovas Alosztálya, a Belvárosi Plébánia templomai, a Pesti Vigadó, a Zeneakadémia vagy épp a Magyar Nemzeti Múzeum, ahol megtekinthettük az Ismeretlen Görgei kiállítást. De járhattunk Kőbányán Lechner Ödön nyomában, vagy Cinkotán és Pestszentlőrincen is. Voltunk a Dréher Sörgyárban és a Fradi Múzeumban is. Voltak séták, ahol diákok idegenvezettek, felkészültségük és odaadásuk jelenti a jövőjét a szakmának. Természetesen a programok nagy részén felkészült, szakavatott idegenvezetők kalauzoltak minket a séták és programok során, tudásukkal maradandó élményt szerezve a résztvevőknek.

Budapesten kívül Szentendre és Gödöllő is csatlakozott, mint már oly sokszor, ahol szintén tömegek jelentek meg a meghirdetett programokon.

Azok, akik nem csak gyalogosan szerették volna meghódítani a Fővárost, számukra hajós, buszos és villamoson történő városnézést kínáltunk a záró napon. A Dunán többször indult a Budapest hajó, ahol egy egy órás városnézés keretén belül ismerhették meg a jelenlévők a Budai és Pesti oldal rejtelmeit. Aki jobban szerette a szárazföldi élményeket, azokat a 2-es, valamint a 6-os villamos vonalán invitáltuk egy különjáratú városnézésre. Végül pedig, azok a vendégek, akik a buszos városnézést választották, egyben megtekinthették az Utazás kiállítást is, mivel a buszok a Hungexpo területéről indultak, több időpontban.

Sok program ment teltházzal, némelyik oly nagy érdeklődésre tartott számot, hogy a végén több csoportot is indítottak.

Nagyon köszönjük mindenkinek a részvételt, akik idén is velünk tartottak, az idegenvezetőknek a csodás élményekért, a programgazdáknak, a színes programokért, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamarának, valamint a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központnak a rendezvény szervezéséért és a Hungexponak a helyszín biztosításáért.

Jövőre találkozunk, tartsanak velünk!